In Singapore they call the dish as Sop Jawa
In Indonesia they call it Sayur Sop
Makanan yang simple dan seger di untuk lunch in the lazy day :)
Sayur sop is the simplest dish I've ever learn in my childhood and always become one of my fave.
The clear broth from boiled bone (chicken/beef) or sometimes it just water based soup.
Compared to super rich Malaysian soup with lot of herbs, seasoning, and spices. I prefer this simple soup with only used salt, pepper, garlic, and spring onion for soup base.
Bahan:
1 1/2 liter water
2 beef/chicken bone
1 garlic
bit of salt, pepper
1 spring onion
1 batang daun sup / seledri / chinese parsley
1 carrot, kupas potong
1 potato, kupas potong
1/2 broccoli, trim
Cara:
Rebus tulang sapi/ayam dengan air hingga mendidih. Buang buih yang timbul.
Masukkan sayuran yang telah di cuci dan di potong, masak hingga setengah matang.
Masukkan bawang, garam dan merica, kemudian rasakan.
Jika sayuran sudah lunak dan matang, masukkan daun seledri dan daun bawang.
Matikan api.
Sajikan sup dengan nasi panas atau bihun yang telah di seduh.
*Saya pakai dua-duanya, biar karbo-nya makin nendang, biar makin gembil, biar makin semohay ahahahah..
Sedikit cerita di balik para ibu yang memiliki food blog.
Selalu kita lihat dalam blog/instagram mereka memiliki foto yang cantik, adem dan menyelerakan.
Sebenarnya untuk menghasilkan foto-foto seperti ini, diperlukan perjuangan yang (agak) melelahkan... haha.
Bukan sekali cekrek terus cakep ya bu-ibu... :) Apalagi fotonya pakai hape dan dibantuin dengan asisten yang sangat kreatif.
Beginilah foto-foto dibelakang layar yang biasanya akan masuk tong sampah.
Apa tu Mama..? Mamam... hmmm enak..
No No No..!! Wait wait wait...
*kecolongan daun seledri
That is my broccoli, how come its in your plate Mama..?
Borrow lah... sekijap.. >.<
I should take it back, that is mine
Mom, that is my broccoli
*berebut piring
Marcella, no no.. pecah ini nanti pinggan..!!
Yes, I got it.
This is mine...
Marcella, put it back.
Mummy just borrow
*Mama ambil kembali broccoli tu, masukkan balik ke pinggan.
Sedia untuk shoot gambar
Kuah pun sedap Mummy,
srup srup... let me drink it from the corner.
Haishhh.... sabor je laa....
Amik amik amik... jom makan...
Take your chair.
*Ibu menyerah
Tapi memang seger sih...
apalagi dimakan di hari panas.
6 comments:
makanan yang simple tapi sangat menyelerakan.. :-*
paling nggak Marcella doyan sayuran. itu patut disyukuri.
:)
Alhamdulillah doyan sekali dengan sayuran hihi
Memang segar dan menyelerakan kak, apalagi dimakan time tengah hari balik sekolah
apa itu tetelan??
Tetelan to istilah orang Indonesia untuk daging campur tulang, campur lemak daripada bahagian yang random. Selalu dalam bentuk potongan kecil-kecil, dan kita orang beli untuk sedapkan kuah sup/soto/rawon.
Post a Comment